Left Continua cumparaturile
Comanda ta

Ce păcat. Nu ai produse în coș

Activitati educative in bucatarie

Activitati educative in bucatarie

Nu pot să spun că am avut vreodată vreo aplecare deosebită asupra activităților ce presupun copt, fiert, tocat, fript, blenduit – ați înțeles unde bat, dar odată cu maternitatea am avut, să zicem, curiozitatea de a încerca rețete și răbdarea de a le testa fără vreo teamă că nu vor ieși. Și pentru că internetul abundă în rețete prezentate frumos în imagini - eu fiind o mare pofticioasă - am sperat că poate poate odată voi gustă și eu dintr-o mâncare cu adevărat delicioasă pregătită de mine. Și am perseverat până Ștefan al meu are că pasiune… ați ghicit: gătitul.

De fapt, implicarea copiilor în activitățile din bucătărie are foarte multe beneficii: de la timpul acela valoros petrecut împreună, până la autonomia pe care copilul și-o capătă în timp, încercând lucruri noi, sau responsabilizarea lui, alocându-i sarcini ușoare, de genul: curățatul celor 3 ciuperci.

Gătitul împreună cu cei mici îi ajută pe aceștia să capete experiență practică, formându-și diverse abilități ca și măsurare, cântărire, citire și în plus învață să lucreze și prin respectarea de instrucțiuni. Motricitatea fină, coordonarea mâna-ochi sau chiar concepte de baza în matematică și diverse științe sunt lucruri cu care copilul se întâlnește în bucătărie.

Mai mult, pentru copii este distractiv a planifica masa pentru întreaga familie, de a cauta rețete cât mai sănătoase și mai apoi de a se implica în procesul de gătire în sine.

În perioada 0-18 luni cea mai bună cale de a-l implica pe cel mic în bucătărie este prin a-l lasă să ne observe în timp ce pregătim masă. Îi putem da în mâini două farfurioare din plastic, sau pahare de măsurat cu toartă, cu care să se joace. Foarte important aici este să îi vorbim despre ce facem, iar dacă gătim special pentru el, îi putem da să miroasă, sau să guste din mâncare. În plus, îi putem da ingredientele pentru a le atinge spunându-i „din aceste legume vom pregăti împreună o supă”.

În perioada 18 luni - 3 ani deja copilul nu mai vrea doar să stea deoparte și dorește să se implice activ, ceea ce e un lucru foarte bun. Putem să-i dăm sarcini simple, iar astfel se va simți util și se va bucură de mâncarea rezultată din mâinile sale. Până la urmă gătitul cu și pentru cei dragi înseamnă bucurie, nu-i așa? Astfel el va putea zdrobi legumele fierte, va putea presara sare etc.

La 4-5 ani copilul deja are niște abilități mortice și se va bucura să fie parte importantă în actul gătitului, astfel că va cere sarcini mai complexe. Deja va putea să taie legume (cu un cuțit de plastic), să măsoare laptele sau apă într-o cană gradată, să spargă ouă etc.

După această vârstă deja putem spune că avem ajutor de bucătărie 😊

Și pentru a preveni accidentele putem să-i oferim ustensile și accesorii pentru gătit doar ale lui.

https://www.pupo.ro/search?type=product%2Carticle%2Cpage&q=bucătărie

Cred că bucuria va fi imensă, iar următorul Souris d’agneau va fi pregătit chiar de el!